2012. november 20., kedd

Skype a tanórán

Skype angolórán

A Skype tanításban való alkalmazásába pillanthatunk bele a rövid leírás és videó alapján. Ennél a konkrét esetnél nagyon tetszett a felhasználási terület: különböző országok tanulói ismerhetik meg egymás szokásait, játszhatnak együtt és tanulhatnak egymásról, illetve egymástól az internetes kapcsolat segítségével. A pedagógus ez esetben az angol óráját gazdagítja ezzel.
A hallottak és látottak alapján azon gondolkoztam, hogy hogyan lehetne egy ilyen ötletet bevinni tanulásban akadályozott tanulók osztályába. Szerintem maga a módszer, eszköz náluk is ugyanúgy hatásos lehet, érdekes és izgalmas élményt nyújthat számukra. Az idegen nyelv használat kiküszöbölésére az jutott eszembe, hogy fel lehetne venni kapcsolatot olyan határon túli országokkal, ahol élnek magyarok, vannak magyar (magyarul beszélő) osztályok. Így a tanulók egyrészt megismerkedhetnek valamelyest egy másik ország jellemzőivel, másrészt azzal is, hogyan őrzik vagy próbálják megőrizni határon túli diáktársaik a hagyományaikat, jellegzetességeiket. Megismerkedhetnének az egyes iskolarendszerek, iskolai szokások eltéréseivel is.
Azt is el tudom képzelni, hogy országon belül kapcsolatot létesít pl. egy "eldugottabb", kisebb lélekszámú település osztálya egy nagyvárosi tanulóközösséggel. Szerintem egy ilyen interakció során is rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek egymástól és egymásról a diákok.
Azt is el tudom képzelni, hogy kisebb létszámú csoportok esetén minden diák "kap" egy tanulótársat, valakit, akivel ily módon tud kapcsolatot felvenni. Itt is az egymástól való tanuláson lenne a hangsúly, s a másiktól szerzett ismereteket aztán bemutathatnák az osztályaiknak.
Véleményem szerint azért rejt számos lehetőséget az internet és, a mostani témához kapcsoltan a videókapcsolat világa, mert a fiatalok megtapasztalhatják, hogy mennyi mindenről tudunk úgy is tudást, élményt szerezni, hogy közben nem is vagyunk ott a konkrét helyszínen. Ennek felismerése pedig akár eredményezheti azt is, hogy önállóan kutassanak, érdeklődjenek a határtalan lehetőségek iránt. A tanulótársas ötlet nyomán pedig akár barátságok is születhetnek, s ezáltal rendszeresebb oszthatják meg egymással a gondolataikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése