2012. november 11., vasárnap

Számítógépes tudásfelmérés

http://ikt.kir.hu/Cikk.aspx?id=2386

Általában véve a számítógépes tudásfelmérés nem tűnhet újdonságnak, egy érdekes valaminek. Mi is szerezhettünk már ilyen tapasztalatot az egyetemi pályafutásunk során. Ennek vannak előnyei: azonnali visszajelzés (amennyiben így lett beállítva a rendszer), gyors kitöltés.

Egy kutatócsoport szakemberei olyan számítógépes rendszer kidolgozásán munkálkodnak, mely alkalmas lehet az általános iskolás diákok tudásának rendszeres felmérésére. A leírás rövid, ám több dolog is megtetszett az elvekben. Jónak találom, hogy a feladatlapok a diákok számára otthon is elérhetőek lesznek, ezáltal lehetőséget adva nekik, hogy saját tudásukat ellenőrizhessék, képet kaphassanak arról, hogy mely területeken kiemelkedőek és melyek azok, ahol még akadnak nehézségeik. A pedagógusok szempontjából ezek az eredmények pedig azért szükségesek, mert így felmérhetik a fejlesztendő területeket az egyes tanulókra vonatkozóan.
Szintén érdemesnek találom kiemelni, hogy a rendszer több megoldási lehetőséget is elfogad, tehát lesz olyan, ahol nem feltétlenül csak egy helyes megfejtés létezik. Egyet értek a papíralapú tesztek kritikájával, mely szerint azok értékelésénél nehéz kiküszöbölni a szubjektivitást, valamint időigényes személyre szabni. Egy ilyen rendszer viszont lehetőséget nyújthat arra, hogy az egyes tanulók a felkészültségüknek, képességeiknek megfelelő teszttel birkózhassanak meg.
Fontosnak találom, hogy a kutatók ügyelnek arra is, hogy elvegyék a felmérés "dolgozat-szagát". Érdekes animációkkal, képekkel, hangokkal igyekszenek élvezetessé tenni egy olyan folyamatot, amiről amúgy nem feltétlenül a szórakozás, az élvezet jutna eszünkbe. Szerintem jó ötlet, hogy ilyen módon próbálják megéreztetni a tanulókkal a felmérés fontosságát. Elképzelhetőnek tartom, hogy a tanulókban kialakul egy olyan igény, hogy kíváncsiak legyenek arra, éppen hol tartanak és mely területekre kell jobban odafigyelniük a saját boldogulásuk érdekében.

Kíváncsian várom tehát, hogy alakul a kutatás, milyen eredmények születnek. Remélhetőleg az elkövetkezendőkben bővebb helyzetjelentést is olvashatunk a témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése