2012. október 14., vasárnap

Gondolatok az e-etiketthez

http://www.eetikett.hu/

Sziasztok!

Az e heti óránkon szóba került az e-etikett....
Ha regisztrász egy közösségi oldalon, utolsó lépésként el kell fogadni a felhasználói feltételeket, azt hiszem, hogy igen hasznos lenne, ha ennek az oldalnak a látogatását is kötelezővé tennék a regisztrációt megelőzően. Ha nem is kezdjük el olvasgatni abban a pillanatban, így több emberhez jutna el a tény, hogy van egy ilyen - nézetem szerint fontos ismreteket tartalmazó- oldal.
Persze a nagy része józan paraszti ésszel felérhető, de ezekben az esetekben sem rossz, ha emlékeztetnek minket egyes dolgokra. Például, hogy nem illik a buszon elolvasni, hogy mit facebookozik a mellettünk ülő- ahogyan a kezében tartott könyvbe sem szép dolog beleolvasni.
Viszont vannak olyan esetek is, amikor már nem ennyire egyértelmű a helyzet, és jó, hogy erre felhívják a figyelmet.
Biztosan sokunknak volt már olyan élménye, hogy belépve a facebookra olyan fényképek (és a hozzátartozó kommentek) fogadtadták, amik előző este készültek - ki tudja mikor? A képek kifejezetten előnyös oldalunkról mutatnak minket, hiszen az arcizmaink feletti kontrollt x mennyiségű alkohol elfogyasztása után is kitűnően gyakoroljuk... azt hiszem, nem kell részleteznem a szituációt. Mivel kedves jóakarónk az előző esti társaságból előzékenyen be is tagelt minket, és még a helyszínt is megadta, helyi idő szerint reggel 10re az összes ismerősünk értesült arról, hol és kivel töltöttük az előző estét. No igen, ha a kedves jó ismerősünknek eszébe jutott volna feltenni azt a kérdést, hogy mehet-e a kép a facebookra, akkor megúsztunk volna egy kisebb szélütést, egy kellemetlen beszélegtést a nővérünkkel, hogy miért "vettük kölcsön" a felsőjét (és persze, hogy a vörösbort ki lehet szedni...), netán a nagymamánk 70+ barátnője sem indított volna útjára egy jó szaftos pletykát... Egy ilyen eset után leszünk annyira előrelátóak, hogy mielőtt kitesszük a lábunkat otthonról, a nagyi barátnőjét biztosan betesszük egy olyan listába, akik kizárólag a profilképünket és a nevünket látják....:D De a viccet félretéve: azt gondolom, hogy a listák használata nem annyira elterjedt ahhoz képest, hogy mennyire hasznosak lehetnek. Gondoljunk csak arra, hogy nem biztos, hogy ugyanazt a tartalmat szeretnénk megosztani az anyukánkkal, a haverjainkkal, meg a leendő főnökünkkel.
Az E-etikett oldalán ebben a témában is találunk szellemes megjegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése