2012. december 9., vasárnap

Digitális tananyagtárak

Kíváncsi voltam, milyen digitális tananyagtárakból tudok ötleteket meríteni, feladatokat keresni az egyik közoktatási gyakorlatom alkalmával tartott órámra. A google keresés alapján két olyan oldalt találtam, amit végül használtam is, illetve a keresési eredmények között viszonylag hamar rájuk találtam. 
Az egyik ilyen a realitika.educatio.hu volt, ahol biológia, fizika, kémia és matematika tárgykörökben találhatóak segédanyagok. Mindegyikből külön tanári és tanulói verziók közül választhatunk. A tanári felületen szerkeszthetőek a tananyagok és a feladatok. A tanulói felületen pedig a kész anyagokat tekinthetik meg a tanulók ismertető videókkal, animációkkal, valamint ellenőrző feladatokat oldhatnak meg tudásuk ellenőrzése gyanánt. (A fenti anyagokhoz regisztráció nélkül bárki hozzáférhet. Feltételezhetően iskolai regisztrációval több tananyaghoz is hozzáférhet a pedagógus.)
A másik hasonló honlap a sulinet.hu, ahol regisztráció nélkül is sokkal több tananyaghoz férhetünk hozzá. Ilyenek az irodalom, magyar nyelv, matematika, biológia, fizika, kémia, földrajz, természetismeret, egészséges életmód, környezeti nevelés, történelem, ének-zene, rajz és vizuális kultúra, művészettörténet, tánc és dráma, valamint mozgóképkultúra. Az irodalom területén például a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban találhatunk változatos feladatokat. Egyrészt ezek a feladatok a tanórákon a pedagógusok által is használhatóak, illetve ha a pedagógus az órán nem használja a tanulókkal a felületet, akkor is megadhatja a honlap elérhetőségét, mint gyakorlásra alkalmas felületet egy-egy témafeldolgozás vagy dolgozat előtt.
Ezzel kapcsolatban az fogalmazódott meg bennem, hogy főként az általános iskolásokat, de legtöbbször még a középiskolás korosztályt is sújtja az iskolatáska súlya :) Erre is megoldási lehetőséget nyújt a sulinett által kínált felület, mivel alkalmanként helyettesítheti a feladatgyűjteményeket, amiket napi szinten magukkal kell vinniük a tanulóknak az iskolába. A webes felületen megoldott feladatokkal közelebb kerülhet az adott tantárgy a tanulóhoz, minimális az eszközigénye (persze a számítógépen kívül, de ez akár az iskolákban is elérhető és a világháló segítségével rengeteg további eszközre bukkanhat a kreatív tanuló).


Forrás: http://realika.educatio.hu/
http://hirmagazin.sulinet.hu/hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése