2012. december 14., péntek

Kérdőív készítés-online formában

A projekthez a kérdőíveket online formában vettem fel. Az online kitöltés számos pozitívumot rejt magában, elsősorban sokkal könnyebb így elérni a célközönségeket, és a kitöltött kérdőívek kezelése is könnyebb, ha nem kell egy nagy köteg papírt kezelni.
Ha beírjuk a google-be, hogy online kérdőívkészítés, számos lehetőség közül választhatunk, talán a legelterjedtebb eszköz erre a célra a google alkalmazása.
Ezúttal nem ezt választottam, hanem a Thesis Tools -t. Ez egy egyszerűen kezelhető angol nyelvű program, ami ingyenesen használható, a kitöltők limintje 500 fő, ami egy kisebbfajta mintához teljes mértékben elégséges. A felületen először meg kell adnunk a kérdőív címét, majd a köszöntő szöveget, amit a kitöltők legelőször olvasnak el. Itt célszerű leírást adnunk arról, hogy kik vagyunk, milyen céllal vesszük fel a kérdőíveket, hol fogjuk felhasználni, szóval minden releváns információt itt közölhetünk, amit szóban is elmondanánk, ha személyesen vennénk fel. Itt van lehetőségünk köszönő szöveg írására is, ami a kérdőív kitöltése után jelenik majd meg a képernyőn. Ha ezekkel végeztünk, máris továbbjutunk arra a felületre, ahol magát a kérdőívet szerkeszthetjük. Lehetőség van kép, videó beillesztésére, illetve mindenféle beállításra, pl. hogy karakternyi válaszlehetőséget hagyjunk a válaszokra. Ezen a felülten könnyen megvariálhatjuk a kérdések sorrendjét is.
Az alkalmazás az eredmények kezelését is megkönnyíti: a feleletválasztós kérdésekből diagrammot készít, iletve az összes választ egyszerre kezeli egy excel táblázatban. Ezen kívül kapunk egy .txt kiterjesztésű fájlt is, ami akkor lehet hasznos, ha az adatok elemzéséhez valamilyen statisztikai elemző programot szeretnénk használni, pl. R-t vagy SPSS-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése