2012. december 9., vasárnap

Végig bent marad, aki egyszer bent születik?

Lehet, hogy a mai napi filozofikusabb hangulatom miatt van csak így, de a következő kérdés merült fel vennem: aki digitális bennszülött az vajon végig az marad-e? Azt hiszem nem elég csak úgy beleszületni és mondjuk évekig így élni, mindenféle eszköz, technológia stb. ismeretével, hanem a lépést mindig tartani kell. Mert, ha megmarad a régebbi alkalmazásoknál, lehetőségeknél, akkor egy idő után ő is bevándorlóvá válik bizonyos területeken.
Persze, azt értem, hogy maga a fogalom elsősorban arra vonatkozik, hogy ezeknek a bennszülötteknek már a kezdetektől adott lehetőség, hogy használják a különféle vívmányokat. De valahogy úgy érzem, hogy az igazi bennszülöttséghez nem elegendő "jó időben" megszületni, hanem állandó felzárkózás szükséges. Kérdés, hogy ezen a vonalon beszélhetünk-e "igazi, tisztán" digitális bennszülöttekről? Van-e olyan, aki élete végéig mindig lépést akar tartani az újabb és újabb eszközökkel vagy lesz-e olyan, ahol már ő is "csak" egy bevándorló.
Ezen logika (ha egyáltalán ez logikus, ki tudja) mentén az is elképzelhető, hogy egy egykori bevándorló bennszülötté válhat, ha alkalmazni kezd egy egészen friss alkalmazást.
Ez pusztán felvetés részemről, az az általános gondolat indította el bennem, hogy az életünkben alapvetően állandóan cserélődnek a szerepek, amiket éppen betöltünk. "Szinteket" lépünk előre, de akár lejjebb is csúszhatunk. Éppen ezért miért ne lehetne, hogy egyes területeken az egykori bevándorló bennszülötté válik, míg a bennszülött bevándorlóvá.
De mindez végül is pusztán nézőpont, viszonyítás kérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése