2012. december 14., péntek

Jelnyelvi keresztrejtvény-online

Egy olyan játékra szeretném felhívni a figyelmeteket, amit mindenki ismer-de ilyen formában még nem találkoztunk vele. Egy jelnyelvi keresztrejtvényről van szó, a Hallatlan névre hallgató honlapon. A honlap elsősorban olyan hallók számára készült, akik érdeklődnek a jelnyelv iránt, és szeretnék megtanulni. A honlapon van fórum is, ami lehetőséget kínál a halló és a siket közösség közötti akadálymentes kommunikációra.
A játék amellett, hogy jó lehetőséget nyújt a jelnyelv gyakorlására, igen szórakoztató. Játkos formában mutatja be a siketek világát, így érzékenyítő hatása is van.
Ebből a gondolatból kiindulva eszmbe jutott az, hogy vajon vannak-e az interneten más fogyatékossági csoportokhoz kapcsolódó érzékenyítő játékok. Aki járt már az Ability Parkban vagy a Láthatatlan Kiállításon, tudja, hogy a játék a legjobb eszköz arra, hogy "játszva" beleképzeljük magunkat fogyatékos társaink bőrébe. Ha a toleranciára nevelésről van szó, ez a módszer összehasonlíthatatlanul jobb eszköz, mint mondjuk a száraz ismeretátadás... és az interneten keresztül több emberhez, könnyebben lehet eljutni- nyilván nem olyan intenzitású egy online játék, mint egy Ability Parkban eltöltött délután, de kezdetnek jó lenne. Így hát vallatóra fogtam a google-t, hogy mit tud a témában- és szomorúan tapasztaltam, hogy ezen a jelnyelvi keresztrejtvényen kívül nem bukkantam online érzékenyítő játékra. Nem azt mondom, hogy nincs is, viszont én nem találtam (még) rá. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog, mert úgy gondolom, hogy ez olyan kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában, amit vétek lenne kihagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése