2012. december 15., szombat

Miért fontos az IKT kompetencia fejlesztése iskoláskorban?

Az IKT kompetencia fejlesztése egyre több oktatási intézményben kerül előtérbe, de miért is fontos ez? 
  • Life Long Learning
    Az IKT eszközök használata elősegíti, hogy ha egy fiatal kikerül a közoktatási rendszerből, akkor is legyen eszköze ismereteinek szélesítésére. Amennyiben az iskolás évek alatt elsajátítja egy tanuló az IKT eszközök használatát - és ezek közül többel is találkozik -, úgy valószínű, hogy a jövő technikai vívmányait is tárt karokkal fogadja majd és használatukból profitálni tud például szakmai fejlődése érdekében.
  • problémamegoldó képesség
    Úgy gondolom, a digitális, IKT kompetencia szoros kapcsolatban áll a problémamegoldó képességgel. Nagyon egyszerű erre az a példa, ki hogyan - milyen kulcsszavakkal - keres az interneten. Ezt is érdemes tanulni, tanítani. Ezzel összefügg az is, hogy egy problémahelyzetben milyen eszközt használ egy fiatal, feladatait milyen segédeszközökkel oldja meg.
  • idő- és energiatakarékosság, hatékonyság
    Ugyan egy-egy új eszköz használatának elsajátítása időigényes lehet, hosszútávon mégis hatékonyabbnak bizonyulhat a tanulási folyamatok szempontjából (is). A hagyományos tanulási módszereket használva valószínű, hogy lesznek olyan tanulók, akik a számonkéréseket követően rövid időn belül elfeledkeznek a tanultakról. Az IKT eszközök kreatív használata esetén a tanulók több nézőpontból megközelíthetnek egy-egy témát, a számukra leghatékonyabbnak bizonyuló eszközt használhatják.
  • egyéni érdeklődésnek megfelelő ismeretszerzés
    Ha a tanulók az IKT eszközök széles palettájával megismerkednek oktatásuk során, akkor ez lehetőséget ad nekik, hogy a későbbiek során használhassanak bizonyos eszközöket, ezzel elősegítve továbbtanulásukat, szakmai fejlődésüket vagy csak megkönnyítve mindennapjaikat.
  • munkaerőpiaci esélyek növelése
    A fenti pontok mindegyike fontos ahhoz, hogy a pályakezdők értékesnek bizonyuljanak az alkalmazók számára. Így több lehetőségből adódhat alkalmuk választani, illetve a számukra legkecsegtetőbb munkák közül válogathatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése