2012. december 14., péntek

Gyakorlati tapasztalatok


A kurzus végéhez közeledve érzem saját magamon is a változást. Számomra ez leginkább abban nyilvánul meg, ahogyan a szakpedagógiai gyakorlaton tanítandó óráimra felkészülök, illetve hogy ebben a felkészülési folyamatban hogyan használom az internetet. Az eredmények persze biztosan összefüggésbe hozhatóak azokkal a tényekkel is, hogy az eddigi gyakorlatokhoz képest szokatlanul szabad a kezünk a tervezői munkában. Észrevettem, hogy ennek kapcsán én is máshogy viszonyulok a leadandó anyaghoz. Nem csak annak a legszűkebb körű tényanyagnak nézek utána, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy sikerrel teljesítsem a gyakorlatot, nem hagyom az utolsó pillanatra a készülést, és nem akarom minél rövidebb idő alatt letudni azt. 
Szóval beleteszek egy adag olyan energiát, amelyet közvetlenül biztos, hogy nem fogok felhasználni, tehát nem fogok külön beszélni, vagy kitérni azokra témákra, de ha esetleg az órán előjönnének velük kapcsolatos kérdések, tudnék rájuk válaszolni. Ebben a felkészülésben rengeteget segített az internet. Olyan videókra, képekre vagy akár tanítás módszertani útmutatókra bukkantam rá, amely az adott téma legkülönfélébb perspektíváit világította meg így segítve nekem a leglényegibb elemek megragadását a tanulók számára is világos, érthető, felfogható és használható módon. Persze a legtöbb információ nem magyar nyelven volt olvasható, de ez is része a kutatómunkának a perspektíva kiszélesítésének, illetve fejleszti a számítógépes skilljeimet, mivel az anyagok átdolgozása, magyar tanulókra való adaptálása, nem csak szellemi, hanem technikai energiákat is követel.
A befektetett munka azonban tényleg kifizetődik azzal, hogy olyan osztályokat látok, ahol tanulásban akadályozott tanulók 4 órán keresztül tartó projekt órán (természetesen 3 beiktatott 10 perces szünettel) rendületlenül figyelnek, és aktívan részt vesznek az órán. Jelen lehetek nagy rádöbbenéseiknél és okos és érdeklődő kérdéseiknél… Ennél tényleg nincs nagyobb öröm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése